''צדקה''

השאלה: ישנה אישה המוכרת לציבור בשל היותה מקבצת נדבות קבועה בתחנה המרכזית בירושלים. האישה לבושה כדתייה לכל דבר (כולל כיסוי ראש מלא) ומבקשת מאנשים לתרום ל"משפחה נזקקת". לפני כמה זמן שמעתי שמועות שאישה זו חיה יחד עם עוד 6 נשים וגבר אחד, וכולם מקבצים נדבות וכך מפרנסים את הילדים הנולדים מהסיטואציה..
לפני כמה ימים ראיתי אותה עוברת בין אנשים בהופעה המונית ומבקשת כסף, וכאשר היא הגיעה אלי החלטתי לוודא שהשמועות נכונות לפני שאני רואה אותה בעיניי באור שונה. אז שאלתי אותה אם זה נכון שהיא גרה עם עוד הרבה נשים יחד עם גבר אחד, והאישה פנתה אלי, ובחיוך גדול וגאה ענתה "רק 6, לא הרבה..." ואז בקשה ממני שוב כסף.
מבחינת עצמי, אני לא רוצה לתרום לה יותר. אני מעדיפה לתרום את כספי לאנשים שברור לי לאן הכסף הולך, או לאנשים שברור לי שעושים כמיטב יכולתם לפרנס את עצמם, אך השאלה אם זה בסדר שגם אספר למכרי את כל מה שעומד מאחורי האישה ה"ברסלבית"?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/21/2013 1:19:16 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. אינני מכיר את המקרה והמסופר, כך שאני מקווה שאינני טועה, ומסתמך רק על הנזכר בשאלה.
ב. אדם עבריין או שאינו שומר תורה ומצוות במלואם גם כן ראוי לקבל צדקה (אם הוא צריך). בודאי אם ההתנהלות הזאת היא על פי הלכה (אינני יודע כיצד לאחר חרם דרבינו גרשום, שלא נושאים אשה על אשתו). על כן לכאורה בנידון המסופר אין איסור לתת לאשה זו צדקה אם היא צריכה לכך. אמנם אדם יכול לומר אני רוצה לתת לדברים אחרים, ונראה שבכל אופן כדאי לתת פרוטה לצדקה, שלא יעבור אדם באיסור "לא תקפוץ".
ג. נראה שאם המעשה המדובר הוא מגובה על פי ההלכה אין להמשיך ולספרו הלאה, אלא א"כ יש שם רמאויות (שאוספים צדקה שלא נזקקת) ואז מותר לפרסם, אבל בדבר שאין בו רמאות אין לפרסם.

חודש טוב ושבת שלום