אזכרת אחד עשר חודש בצום י"ז תמוז נדחה

השאלה: שלום וברכה , אשמח לעזרה 🙏🏻ה 11 חודש אזכרה של אמא שלי ע"ח הוא 17.7.22 י"ח בתמוז יום צום . האם אפשרי לעשות את הסעודה בצאת הצום או שצריך להקדים ליום חמישי את הסעודה בערב והעליה לבית העלמין ביום ראשון? או שאפשר לעשות הכל בחמישי גם סעודה וגם עלייה לבית העלמין

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ח סיון תשפ"ב 1:06

ב"ה

שלום וברכה

מנהג יוצאי קהילות ספרד לעשות לימוד ואזכרה בסיום אחד עשר חודש, ומפסיקים לומר קדיש בתחילת החודש השנים-עשר.

לציין שהנפטר אינו בכלל רשעי ישראל ח"ו שדינם בגיהנם הוא י"ב חודש. יש מיוצאי ספרד בעיקר יוצאי צפון אפריקה שעושים סעודה עם נטילת ידיים כפי שאתם נוהגים, ויש מקהילות יוצאי ספרד שעושים אזכרה עם ברכות מזונות, עץ אדמה, שהכל, אך ללא נטילת ידים.

לפי זה, להקדים את הסעודה ליום חמישי זה מוקדם מידי כיוון שזה בתוך החודש האחד עשר, ואף לא באותו שבוע של החודש השנים-עשר.

לכן הדבר העדיפה ביותר היא, לעשות את האזכרה במוצאי שבת בתחילת החודש השנים-עשר באותו לילה שמפסיקים לומר קדיש. באם הדבר אינו אפשרי, תעלו לבית העלמין ביום הצום הנדחה, כלומר, ביום ראשון י"ח תמוז, ולאחר תפילת מנחה לקראת סוף הצום תערכו לימוד לעילוי נשמת אמכם בין מנחה למעריב לפני סיום הצום, ואחר התפילה תשברו את הצום בסעודת מצווה, עם דברי תורה לזכות אמכם ע"ה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב