מנהגי אבלות

השאלה:

שלום, לדאבוני הרב אבי היקר והאהוב נפטר לפני כ-3 חודשים. ברצוני לשאול מס׳ שאלות בנוגע לזה: 1. בחודשיים הראשונים ממש הקפדתי ולא שמעתי מוסיקה , ואז הייתי מוצאת את עצמי הרבה בדיכאון שהתבטא במחשבות יתר , בכי ללא הפסקה ותיסכול מהמצב והתחלתי לשמוע קצת מוזיקה וזה מעט ״עושה לי יותר טוב״ .. ותכלס זה גם מה שאבא רצה, באחת הפעמים שיצא לנו לדבר (בצחוק) על הנושא שעוד היה בין החיים, אבא ידע מהי חשיבותה של מוסיקה בשבילי, שבכל מקום ובכל עת אני שומעת מוסיקה ואמר לי שמבחינתו אין לו שום בעיה שאשמע מוזיקה במידה וחלילה ילך מהעולם. זה משהו שגם הידהד לי בראש. השאלה היא, עתה שהוא נפטר , האם באמת חלילה זה עושה לו למעלה איזשהו נזק או צער מסויים מעצם שמיעת המוסיקה שלי? 2. עוד דבר, יש לי נושא שאני מאד לא סגורה לגביו. כל אחד אומר לנו פרשנות ודעה אחרת . בנוגע לעלייה לקבר של אבא בשנה הראשונה. חלק אומרים שבשנה הראשונה (כיון שהנפטר עוד נמצא בדין בשמיים) אין לעלות בשום אופן לקבר בשנה הראשונה על מנת לא להפריע לנשמה ב״משפט״ כביכול. דעה אחרת אומרת שבדיוק להפך , שבשנה הראשונה יש וצריך לעלות לקבר ולאחר השנה אין לעלות בשום אופן , כיון בשנה הראשונה הנשמה עוד נמצאת למטה והיא מרחפת בין בית העלמין לבית ויש ואף צריך לבקר אותו ולאחר שנגמרת השנה הנשמה עולה סופית למעלה, למקום שלה ולא טוב להפריע למנחותה. אני לגמרי מבולבלת ומתוסכלת מהמצב וכבר לא יודעת מה לעשות. אשמח לעצה ולעזרת הרב . תודה מראש 🙏🏻

התשובה

הרב דוד אייגנר | ז' חשון תשפ"א 11:03

ב"ה

שלום וברכה!

ראשית, המקום ינחם אתכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים ולא תדעו לדאבה עוד.

לגבי שמיעת מוזיקה באבילות, עיקר האיסור שלא לשמוע מוזיקה הוא על האבל עצמו, שהוא יהיה עסוק באבלו וצערו על הקרוב שנפטר, כחלק מתקנת חכמים לנהוג מנהגי אבילות במשך שנה שלימה. אולם במקרה שחוסר המוזיקה משפיע על האבל באופן שמקשה עליו לתפקד כתב הרב נבנצאל שליט"א שמותר לשמוע מוזיקה שמביאה את האדם לתשובה, או לשמוע מוסיקה קלאסית שאינה מביאה לכדי שמחה, אלא בעיקר לרוגע נפשי.

צריך לזכור שלאחר שהאדם נפטר עיקר המשפט שלו הוא על מעשיו, ולא על מעשי ילדיו, ולכן גם אם נניח חלילה לא היית נוהגת כראוי את מנהגי האבילות, אין לכך השפעה על דינו של אביך.

לגבי עליה לבית הקברות בשנה הראשונה לאחר הפטירה, יש בכך מנהגים שונים, יש המקפידים שלא לעלות בשל סיבות שונות, החוששים לכך הם בעיקר לנוהגים כאר"י ויש בכך סיבות רוחניות שונות, ויש שאינם חוששים לכך, וכך הוא המנהג הרווח ברוב עדות ישראל.

מן השמים תנוחמו

דוד