הלכות סוכה 1

השאלה:

שאלות ותשובות קצרות שנשאלו הרב יהודה הלוי עמיחי ורבני מכון התורה והארץ בנושאי הלכות חג הסוכות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שאלה

אדם שקידש בביתו ולא קידש בסוכה, האם יצא ידי חובת קידוש? האם ברך ברכות לבטלה?

תשובה

מכיוון שהקידוש לא היה במקום סעודה לכן הקידוש הוא ברכה לבטלה. אמנם לעניין ברכת היין יש אפשרות לשתות מעט פחות מרביעית, ואז ברכת היין לא לבטלה, אבל חייב לחזור ולקדש. יש להוסיף שאם הסוכה היא חלק מהבית והיתה בדעתו לאכול בסוכה יצא ידי חובה. עיין שו"ע או"ח סימן רע"ג ס"א.

שאלה

בביתנו יש מרפסת שחלק ממנה מקורה ע"י גג (המרפסת של הקומה מעל) וחלקה נמצא מתחת לכיפת השמיים. ברצוני לדעת האם סוכה שתבנה במרפסת זו תהיה כשרה.

אורך החלק שנמצא תחת כיפת השמיים הוא 80 ס"מ. והרוחב 201 ס"מ. כמו כן בין הסכך לתקרה שמעל יש רווח של 56 ס"מ.

תשובה

הסוכה תהיה כשרה, תוכלו אפילו לאכול מתחת לגג אם הדופן הנוספת תהיה תחת הגג, במרחק 20 ס"מ מקצה המרפסת העליונה.

שאלה

במקום עבודתי אין סוכה, האם אני יכול לאכול כרגיל או רק אכילת ארעי?

תשובה

אפשר לאכול בלא נטילת ידיים, ועדיף ללא מזונות, אלא ירקות ופירות, בשר ודגים.

שאלה

יש לי שאלה בנוגע לבניית הסוכה. אני באה ממשפחה מסורתית, שלא מקפידה על כל הדברים. אחותי (נשואה) ואני דתיות ומשתדלות להקפיד. בניית הסוכה שלנו כרוכה במאמצים אנו גרים בבניין מגורים.. וצריכים להוריד את כל הדברים מהבוידעם ולהעבירם לחצר, אני איני יכולה לעשות זאת לבד ולאמי אין זמן, אבי פחות בקטע וגם אין לו ממש זמן. אחי אמר שהוא יכול לעזור לי. אך עכשיו נתקלתי בקטע שאומר על אדם שפטור לשבת בסוכה ומצטערת על שיבה בסוכה אז הוא הינו הדיוט מפני שמתבטל לו שמחת היו"ט. בעקרון איני מתכוונת לערב את אבי בשום חלק מבניית הסוכה. השנה בחג ראשון אנו מתארחים אצל משפחה ובמשך חוה"מ לא נעשה שימוש בסוכה (הגברים במשפחה לא יושבים בה) מה שנותר זו הישיבה בסוכה בשבת חוה"מ בלבד. רציתי לדעת האם ישנה אפשרות שלא לשבת בסוכה בארוחות השבת, האם ישנו היתר? אני יודעת שהחובה היא בעיקר על הגברים, אך הם גם ככה לא מקפידים.
יהיה לי קצת מוזר שלא לקיים את ארוחות השבת בסוכה, אך אני יודעת שהורי יעדיפו שלא לבנות את הסוכה... בהתחלה חשבתי פשוט ללכת להתארח לבד אצל משפחה אחרת, אך איני רוצה כ"כ לעשות זאת. אשמח לדעת מה כדאי לעשות.

 תשובה

את צודקת באופן עקרוני שנשים פטורות מישיבת סוכה. וכמו כן את צודקת שאוירת שבת היא שאוכלים בסוכה (למרות שנשים אינן חייבות). על נראה שאין חובה מיוחדת להתאמץ לבנות סוכה לנשים, אבל כדאי להתארח בשבת לפחות חלק מהסעודות, אולם אי אפשר הרי שאפשר לעשות את הסעודות בבית.

שאלה

הכנתי עמודים לסוכה, 3 דפנות, דופן רביעית הינה קיר הבית. שאלתי מתייחסת לדופן שממול הקיר. אורך הסוכה הינו כ-6 מ´ מחולק לארבעה עמודים (.-.-.-.) המיוצבים בקרקע ומחוזקים לגדר בטון בגובה 60 ס"מ. גובה הסוכה הינו 3 מ´.
האם מותר לפרוש/למתוח בד בין העמודים (.-.), או חייב אני למתוח בד מעמוד ראשון לאחרון?

תשובה

אם הבינותי את שאלתך, הרי שאין צורך למתוח בד על כל העמודים, אלא אפשר לעשות בדים בדים, ובלבד שלא יהיה רווח ומרחק גדול בין הדפנות הללו.