דירה שחלקה הקטן בבעלות כלל הדיירים; סוכה גזולה

השאלה:

שלום כבוד הרב
אנחנו שוקלים ברצינות בעזרת ה לקנות דירה בבניין רב קומות ברמת גן.

בבדיקה שערכנו עולה כי שני שטחים קטנים אבל לא זניחים שהוצגו לנו כשייכים לדירה מופיעים ברישום בתים משותפים כשייכים לרכוש המשותף אף כי הם נראים במציאות כשייכים לדירה לכל דבר ועניין ככל הנראה כבר מאז נבנה הבניין לפני למעלה מעשר שנים.

השאלה היא האם לאחר שנקנה את הדירה נהיה חייבים לפנות את שטחים אלו ולנתק אותם מהדירה. אם אין חובה מדיני אדם רצינו גם לברר האם יש חובה בדיני שמים. יצויין כי בבניין עשרות דיירים ולא מעשי שאנו נלך להחתים את כולם על הסכמה לשימוש קבוע שלנו בשטח שלהם בוודאי שלא לפני שאנחנו קונים את הדירה, ועל מה שיהיה אחרי שנקנה את הדירה קשה להתבסס. לכן אם הרב יפסוק כי חלה עלינו חובה לפנות שטחים אלו נראה שלא נקנה את הדירה כלל, אלא אם כמובן בעלת הדירה הנוכחית תלך ותחתים בעצמה את הסכמת כל בעלי הדירות בבניין, וגם דבר זה ככל הנראה לא מעשי.

מידע נוסף חשוב על השטחים האמורים שאולי יכול להשפיע על הפסק:
לגבי אחד השטחים בשטח של כ-7 מ"ר ייתכן שיש כדוגמתו בכל דירה ודירה בבניין וזו כנראה מעין התחכמות של הקבלן מסיבות של חוקי התכנון והבניה כך שאולי יש מחילה הדדית בין הדיירים. השטח הבעייתי השני הוא קטן עוד יותר אך הוא יוכל לשמש אותנו כמרפסת סוכה לאחר שנוריד את גג הפלסטיק הקיים שלו. וכאן השאלה האם נכנסים גם לחשש סוכה גזולה. יצויין כי למרבית הדירות בבניין אין מרפסת סוכה והדיירים הדתיים בונים בחלקם סוכות על שטחים של כלל הדיירים בחצר, ולכאורה למה ייגרע חלקנו רק בגלל שהשטח הכללי נמצא פיזית צמוד לדירה שלנו. עוד יצויין על שטח זה שגם אילו הוקצה לכלל הדיירים לא היו אלו יכולים להשתמש בו יותר מידיי שכן הגישה הפיזית אליו היא רק מהדירה שאנחנו רוצים לקנות.

ועוד מילה לסיום אולי אישית אולי חשובה. אני יודע את כל דברים אלו מכך שלקחתי איש מקצוע - שמאי מקרקעין ושילמתי לו כדי שיבדוק את העניין. בהחלט יכול להיות שמישהו אחר היה קונה או שיקנה את הדירה בלי לבדוק ובלי לדעת את כל האמור לעיל. השאלה היא האם אני יכול לההנות מהזכות של שומר פתאים ה למרות שאני כן יודע...

תודה מראש

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הבעיה בעיקרה אינה הלכתית, אלא לדעת אם השטחים הנ"ל שייכים לדירה או לאו. יש לשכת רישום מקרקעין ובה רשום מה כלול בדירה, כמו"כ יש חוקי מדינה לגבי שטחים משותפים השייכים לכל הדיירים איני מכיר אותם אבל עורכי דין המתמחים בכך יודעים בדיוק מה החוק קובע, ולכן לפני קניה צריך לדעת מה כלול בדירה ומה החוק, אינך יכול להסתמך על כך שעד עתה אף אחד לא מיחה, אולי מחר מישהו ירצה אף הוא להשתמש בשטחים אלו, וכן ראוי לדעת מה השטחים המשותפים לכל דיירי הבניין ומה תהיה זכותך בהם אם תקנה דירה בבניין.
לגבי סוכה גזולה אם השכנים מסכימים לבניית הסוכה מותר.