הדלקת נרות שבת בסוכה

השאלה:

לכתחילה יש להדליק את נרות השבת והחג במקום שאוכלים בו.[1] האם יש דרך טובה לקיים זאת בחג הסוכות, שבו האכילה היא בסוכה? אני רוצה להדליק נרות בסוכה, אבל חוששת שהם יכבו מהרוח או גרוע מכך, יגרמו לשרֵפה.

התשובה

הרב מנחם פרל |

כתב ב'שולחן ערוך[2] שאם הסוכה קטנה מדי, אפשר להשאיר את הנרות בבית, באופן שיאירו את הסוכה[3]. לחלופין יש שכתבו להדליק בתיבת זכוכית בסוכה,[4] אך לעיתים הדבר מביא לאי-נוחות, ואף מעורר חשש של שבירת התיבה. יש המדליקות נרות בסוכה ולאחר הברכה מכניסות את הנרות הביתה – זה ודאי לא תקין, שכן יש להדליק דווקא במקום שיונחו בו.[5]

סבך זה מוביל לפתרון הלכטכני: מאז כניסת החשמל לעולמנו, דנו הפוסקים בשימוש בו לטובת נר שבת. רוב הפוסקים כתבו שאפשר לברך על נר חשמלי בעל חוט להט כנר שבת, בפרט כאשר אין נר רגיל.[6] יש מהם שדרשו שההדלקה תהיה דווקא על נר עם סוללה, ולא די בחיבור לרשת החשמל.[7] בפועל אנו נמנעים מכך במצב רגיל, ומדליקים בנרות טבעיים עם אש בוערת, אך כאשר יש חשש סכנה, ניתן לכתחילה לקיים את המצווה בנר חשמלי בעל חוט להט, שמהווה גחלת של מתכת החשובה כאש. על כן, אין טוב יותר מלהדליק בסוכה נרות חשמליים (עם סוללה וחוט להט) , בכל מקום שבו יש צילו של חשש סכנה.

[1].     רמ"א, סי' רסג סעי' י; בן איש חי, ש"ש סי' נח סעי' ב.

[2].     שו"ע, או"ח, סי' תרלט סעי' א.

[3].     שער הציון, לשו"ע שם, ס"ק כ.

[4].     הגר"מ אליהו, מאמר מרדכי ח"ד סי' יב.

[5].     משנ"ב סי' רסג ס"ק מח, בדגש על סוכות.

[6].     שו"ת בית יצחק, יו"ד ח"א סי' קכ; ציץ אליעזר, ח"א סי' כ אות יא; חזון עובדיה שבת א עמ' ריב; שמירת שבת כהלכתה, פרק מג סעי' ד ועוד.

[7].     אור לציון, ח"ב סי' יח אות יב.