ערבה במוצאי שביעית, וזיהוייה

השאלה: שתלתי לפני השמיטה ערבה. האם ניתן להשתמש בענפיה בסוכות (מבחינת שמיטה וערלה)? בנוסף, שפת העלה אינה חלקה וצבע הגבעול הוא אדום. אם תשלחו לי תשובה במייל אוכל גם לשלוח תמונות... רציתי לדעת האם ערבה זו כשרה ל 4 מינים? תודה עמנואל

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד אלול תשע"ה 14:45

שלום

הערבה אין בה קדושת שביעית ומותר להשתמש בהכבכל שנה.

לעניין זיהוי העאבהנפסק בשו"ע (אורח חיים סימן תרמז סעיף א) שאף ששפת העלה לא חלק אלא יש בו חידודים כעין תלמים קטנים הרי הוא כשר. וז"ל:"ערבי נחל האמור בתורה, הוא מין ידוע הנקרא כן; עלה שלו משוך כנחל, ופיו חלק, וקנה שלו אדום ( ואפי' בעודו ירוק, כשר) (ב"י); ורוב מין זה גדל על הנחלים, לכך נקראו ערבי נחל, ואפילו היה גדל במדבר או בהרים, כשר; ויש מין אחד דומה לערבה, אלא שעלה שלו עגול ופיו דומה למסר (פירוש מגרה סיג"ה בלע"ז) וקנה שלו אינו אדום, וזהו הנקרא: צפצפה,  והיא פסולה; ויש מין ערבה שאין פי העלה שלה חלק ואינו כמסר, אלא יש בו תלמים קטנים עד מאד כמו פי מגל קטן, וזה כשר".