איסור קטניות

השאלה:

מהו טעמו ומקורו של איסור קטניות? מדוע יש שוני בין העדות?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ניסן-אייר תשס"ו

גזרת הקטניות החלה לפני כאלף שנה, ועיקרה היה חשש מערבוב של חמץ בין הקטניות. תערובת החמץ והקטניות יכולה להימצא בשקים שבהם מוליכים את הקטניות והתבואה לפני הטחינה,והיא יכולה להימצא גם לאחר הטחינה.
גזרת הקטניות התקבלה ע"י בני אשכנז וחלק מבני ספרד. כמו כן ישנן עדות ספרד קיבלו עליהם חלקים של הגזרה, דהיינו בקטניות מסוימות.
בני אשכנז שקיבלו עליהם גזרת קטניות לא קבלו אותה כאיסור חמץ גמור, אלא לעניין זה שאין לאכול את הקטניות, אך הכלים שבשלו בהם קטניות לא נאסרו. כמו כן אין לזרוק קטניות מהבית, ואין גם צורך למכור אותן לגוי.