איסור קטניות בקינואה

השאלה:

חובבי המזון הבריא והטבעי התוודעו לאחרונה לירק בשם קינואה. האם יש בו איסור קטניות בפסח?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ניסן-אייר תשס"ו

קינואה היא ממיני הדגן, ומכיוון שלא נאסרו אלא חמש מיני דגן והקינואה איננו אחד מהם, על כן אפשר לאכול אותה בפסח, אא"כ יש בה תערובת חמץ. כמו כן יש להקפיד שלא ארזו אותם בתערובת או במקום שאורזים גם חמץ גמור. לגבי השאלה אם יש לסווג את הקינואה לקטניות: אין לצמח זה דמיון לקטנית, הוא גם אינו נכלל במין הבוטני של קטניות (משפחת הפרפרניים). אמנם יש שהחמירו ב'כל הנערם בערמה וממורח כקטנית', אבל כיוון שבדרך כלל אין מגדלים אותה כקטניות, קשה לחדש גזרות חדשות, ולכן נראה שאין בה איסור קטנית. עם זאת, ראוי לציין שקשה מאד למצוא קינואה שנארזה ונשמרה מתערובת חמץ.