ביעור שביעית

השאלה: שלום ומועדים לשמחה.
א.קניתי יין אוצר בי"ד(בקבוק אחד,ג´ סעודות ?) בחוה"מ,האם הוא דורש הפקרה?
ב. התברר לי שהיה לי בקבוק נוסף בבית של אוצר בי"ד(כשל"פ) מלפני החג מה דינו?
ובכלל מה הדין של כל היין שהוא אוצר בי"דשאני אקנה אחרי פסח?
תודה רבה.
שי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/15/2013 3:06:48 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. כל בקבוק יין שנקנה בחול המועד צריך לבדוק שנעשה בו הפקר כדין בערב ראשון של פסח. אם לא נעשה בו הפקר כדין הרי שאתה יכול כעת לעשות הפקר, ולהסתמך על דעות מקילות.
לכתחילה אין לקנות כעת יין מחנויות המוכרות אוצר בית דין, אלא א"כ זה בית דין אמיתי, שבו המוכרים מעבירים באמת את התמורה לבית הדין, וזה נעשה על ידי מחירים קבועים. אולם אם אין בית דין אמיתי אלא מסחר רגיל בפירות שביעית, ולא הפקירו את היין בערב פסח, הרי שהיין נאסר לכתחילה ואין להשתמש בו. הרבנות הראשית לישראל שלחה כחודש לפני פסח מכתבים לכל הרבנים שיחתימו את בעלי החנויות כשלוחי בית דין. (דבר שלא ברור שהיה מועיל) אולם מבדיקה שעשיתי התברר שהרבה רבנים לא החתימו את בעלי החנויות על שטרות אלו, כך שבעלי החנויות הם קנו את היין ואין הם שלוחי בית דין, ועל כן נראה שאין לקנות יין מאוצרות בית אלו אחר הפסח, עד שיגיע יין חדש מהמחסנים של היקבים, שם אולי יש בית דין.
ב. דינו כשל א´ שבדיעבד היין מותר לאחר ביעור.
ג כבר כתבתי שלכתחילה אין לקנות יין מאוצר בית דין שהמוכר הוא לא שליח בית דין.

חג כשר ושמח