כורכום בפסח

השאלה:

ישנו תבלין הקרוי כורכום האם מותר לאשכנזים לאוכלו בפסח במידה וברור שאין בו חמץ? מה לגבי קטנית הקרויה אמרנט (ירבוז)?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

יש להפריד בין כורכום לכרכום (זעפרן). הכורכום הוא צמח ממשפחת הזנגביל התבלין מופק מהשורש. והוא מותר לשימוש בפסח אם שמרו היטב ביצורו שלא יתערב בו קמח או חיטים.
הכרכום הוא צמח אחר והיה מוכר לחז"ל. הכרכום-זעפרן מוזכר בדרכי משה (סי' תסז, ה) כתבלין שמשתמשים בו לזיוף עם מיני שאור ולכן אסרוהו. בימינו ייתכן שהוא מותר אם ברור שהוא טהור במאת האחוזים. אך לשם כך צירה להו פסיקה מפורשת האמרנט הוא סוג קטנית חדשה כדוגמת הקינואה. לכאורה אין צריך לחשוש לו לאיסור קטניות. אולם מן הראוי לברור אותו היטב לפני פסח כדי להיות בטוח שלא התערב גרגיר חיטה.