לתיתת קמח

השאלה: האם קמח עובר לתיתה בתהליכים המודרניים? יש תשובה ב'חבל נחלתו' של הרב אפשטיין בעניין לתיתת הקמח. שמעתי לאחרונה שאין זה קיים כיום (כולל הקלטת שיחה עם בעל מקצוע, אך איני יודע מי המדבר והקשר השיחה). שאלתי היא האם עדיין יש לתיתה בתהליך הפקת הקמח, או שמא השתנתה הטכנולוגיה ואיתה היחס ההלכתי בעניין חמץ. אולי כבוד הרבנים עשו בירור חוזר לאחרונה? תודה! שמואל

התשובה

הרב דוד אייגנר | ט' ניסן תשע"ז 12:09

ב"ה

שלום וברכה

מהמידע שיש בידי התשובה היא שזה מאוד תלוי בטחנות הקמח השונות יש שלותתים למשך כמה שעות בלחות מינימלית ויש שלותתים למשך זמן מאוד קצר בלחות גבוהה יחסית, וישנה טחנה אחת שבכלל לא לותתת, כך שקשה לתת תשובה מדוייקת, על כל פנים, ידי ספק חמץ לא יצאנו.

צריך להדגיש שבכל טחנה שמוציאה קמח לבן שבה מפרידים בין הסובין והנבט לשאר המרכיבים צריך לעשות פעולה בגרעין לפני הטחינה על מנת שההפרדה תהיה קלה, ברוב המקרים מדובר בסוג של לתיתה, בטחנות שמפיקות קמח מלא לא תמיד לותתים, וישנן שבכלל לא לותתות.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר