מצה לחולה כרסת (צליאק)

השאלה:

חולה כרסת (צליאק) שאסור באכילת מיני דגן רגילים, ואפילו מצה עשויה משיבולת שועל אסורה לו, ויכול לאכול בפסח רק מצה העשויה מדגן נטול גלוטן. האם יכול הוא לצאת ידי חובת אכילת מצה בלילה הראשון של פסח במצה מיוחדת זו?

התשובה

הרב יעקב אריאל | ניסן-אייר תש"ע

נראה להורות לחולה כרסת, שאינו מסוגל לאכול מצה מחמשת מיני דגן אלא לאחר שהוציאו מהם את הגלוטן, שיאכל מצה נטולת גלוטן ללא ברכה ויצא בה ידי חובה.

יש להבחין בזה בין דרגות שונות של חולי צליאק. יש חולים קשים העלולים להסתכן באכילת כזית מצה רגילה שהם ודאי פטורים לגמרי ממצות אכילת מצה משום פיקוח נפש, ויש להורות להם לאכול מצה נטולת גלוטן כדי לצאת ידי חובה ולו מן הספק. ויש חולים קלים יותר שאינם באים לידי סכנה אך עלולים לסבול סבל רב מאוד, וגם עליהם יש להקל ולהתיר להם אכול כזית ראשון במצה נטולת גלוטן וכנ"ל, משום שגם הם פטורים ממצות עשה, (ועיין באהלה של תורה ח"ב סי' צב). ולעומתם יש חולים קלים עוד יותר הסובלים סבל קל בלבד באכילת כזית מצה, הרי הם חייבים באכילת מצה רגילה כדי לצאת ידי ספיקא דאורייתא.