מצות שבולת שועל ללא גלוטן

השאלה:

שלום רב!! במסגרת עיסוקי לאחרונה בסוגיית מצות משיבות שועל, יצא לי לראות סירטון קצר וקולע וברור של מכון התורה והארץ מהרב יהושע פרלמן, אבקש לשאול ולקבל התיחסות למציאות האם היום כבעבר השיבולת שועל עובר תהליך חימום ויבוש לפני הטחינה והאפייה, כדי להפיג הטעם המר שיש בו בטבע גידולו, נקודה זו טעונה בירור מפני שכמה פירטי דין תלויים בזה. כמו״כ אשמח מאוד לקבל כל פיסת מידע, מאמרים, סירטונים, מחקרים, מראי מקומות, שיש לכם בעניין אפיית מצות משיבולת שועל, וזכות הרבים תלויה בכם. בתודה!!

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"א טבת תשפ"ב 12:06

ב"ה

שלום וברכה, סקירה כללית תוכלו לקבל כאן:  אנציקלופדיה הלכתית חקלאית.

אין לי מידע קונקרטי ומדויק לגבי התהליך העכשווי, אך עדיין צריך להעביר את הגרעינים תהליך זה או אחר כדי לבטל את המרירות.

לגבי התהליך בדיוק שנעשה, הדבר משתנה בין החברות השונות, ישנן חברות שלא מטפלות במרירות, ולכן המצות שלהם יותר מרירות, ראה למשל כאן: https://dinonline.org/2018/03/08/oat-matzo-for-the-seder/

ככלל לגבי המרירות יש כאלו שמשתמשים במים בתהליך, ראה כאן: https://patents.google.com/patent/CN1029289C/en

ויש כאלו שמשתמשים רק בחימום הגרעין ובשימוש בלחות הטבעית הקיימת בגרעין.

באפן נקודתי לגבי הכשרויות השונות, אני מציע שתפנה לאותה כשרות לראות כיצד הם מטפלים בגרעין לפני עשיית המצה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר