קטניות בפסח חוזר בתשובה

השאלה: לרב שלום, אני בא ממשפחה אשכנזית חו"לניקית, יש לומר שמשפחתי די מסורתית למרות שמגדירה עצמה כדתית אורתודוקסית. לשמחתי אני נמצא בהתליך התחזקות כבר כמה שנים אבל פסח זו בעיה שונה לחלוטין משאר ימי השנה. שאלתי בענין קטניות עולה לאחר וויכוח/דיון שהיה לי אם אבי בנושא- הורי אוכלים קטניות (כלומר כל הקטניות אך משום מה לא אורז...)מתוך היתר שניתן להם כשאבי גר באוסטרליה לפני עליתו ארצה על ידי הרב המקומי וטוענים שהדבר מותר הלכתית וכי ישנם רבנים המתירים. לפי הידוע לי לאשכנזים אין כל היתר לעניין. אם כן כיצד עלי לנהוג? האם מותר/אסור? האם עלי להוכיח אותם על טעותם שהרי אם הדבר אסור הם מטעים גם את אחיי?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/15/2013 8:43:58 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

צדקת בדבריך שאשכזי אינו יכול לאכול קטניות. אמנם יש דעות בין חכמי אשכנז שמתירים קטניות שלא היו בזמן הגזרה של חז"ל, אבל קטניות גמורים (כגון: אורז, תירס וכדו´) אין אשכנזי שיכול להקל.
לעניין שאלתך השניה הרי האיסור הוא מדרבנן או מנהג, ונפסק בשו"ע שבאיסור דרבנן אין צורך להוכיח אלא פעם אחת שיתקבלו הדברים, ואם לא יתקבלו הדברים אין צורך להוכיח שוב. ומכיוון שלפי דבריך כתב דנת נראה שאין צורך לחזור ולהוכיח, אלא כדאי לדבר עם האח אולי הוא יבין את המצב, וגם הוא ישתדל לא לאכול קטניות.

שבת שלום