שמן קנולה לפסח

השאלה:

ראיתי את תשובת הרב באתר לגבי שמן קנולה שמותר לאשכנזים. בחנות ראיתי שכתוב על הבקבוק של שמן קנולה "לאוכלי קטניות" ו"למשתמשים בליפתית". אנחנו אוכלים שוקולד עם ליפתית אך לא אוכלים קטניות. אנו קצת מבולבלים... האם שמן קנולה מותר לנו לשימוש?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד ז ניסן תשס"ו

שלום וברכת ד'

אני לא התרתי מעולם שמן קנולה לפסח, ודעתי היא שאין להשתמש בשמן זה לבני אשכנז שהרי הקנולה היא קטנית, ודעתי היא שאין להשתמש בשמן קטניות בפסח לבני אשכנז. ידועה דעת רבנים גדולים וטובים שהם מתירים שמן קטניות מסיבות שונות.
הלפתית זו בעיה הלכתית שונה השאלה האם דבר שאינו ראוי למאכל אדם ג"כ גזרו בו גזרת קטניות או לא, וכבר דנו בכך האבנ"ז בשתי תשובות סותרות. כמו כן הלפתית היא מועטת בתוך המוצר משא"כ שמן קנולה כולו קטנית, להלכה יש מקילים ויש מחמירים בפסח, אבל אין להשוות בין דיני שמן קנולה לדיני לפתית. אמנם כל מי שמקל וסובר שקטניות הם רק אלו שגזרו עליהם חכמים א"כ יתכן ששני הדברים הללו לא היו ידועים בזמן הגזרה של קטניות ולא חלה עליהם. אבל באופן עקרוני יכול להיות אדם שיחמיר בשמן קנולה (שמן קטניות) ויקל בלפתית מסיבות נוספות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי