תוקפה ההלכתי של מכירת חמץ בימינו

השאלה:

כבוד הרב,
ידוע לי כי מכירת חמץ ע"י עסקים (תאגידים) צריכה להיעשות ע"י מי שהוסמך לכך כדין ע"י התאגיד. דבר זה מוביל לחשיבה נוספת:
א. האם על מכירה זו חלים חוקי המס של המדינה. לצורך הדוגמא מפעל לייצור פסטה וספגטי שמוכר את מלאי המוצרים הגמורים ומוצרים בתהליך: האם מכירה זו חייבת במע"מ?
ב. אם נישאר באותה דוגמא של מפעל לייצור פסטות. היה ותאריך הדוח החשבונאי הרבעוני שלו (31 במרס) חל בתוך חג הפסח. אם הוא מציג מלאי במאזן, הוא מראה בעליל שהוא לא מתייחס למכירת החמץ שהוא עשה. האם זה משאיר תוקף הלכתי למכירה או מבטל אותה. אולי יש לדרוש מהמפעלים שיציגו ביאור בדוח הכספי בדבר מלאי שהלכתית אינו בבעלות התאגיד וכיוצ"ב.
אודה לכבוד הרב לתשובתו,
בברכת פסח כשר ושמח.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לא חלים על מכירה זו חוקי המס של המדינה, מכיון שאין זו מכירה לצרכי רווח אין מכניסים אותה לחשובי רווח והפסד של המפעלים.