סליחות בין אדם לחברו

השאלה: שלום, אמנם אולי כבר דיי מאוחר, היום יום ראשון ומחר כבר יתקיים ראש השנה. ברצוני לדעת, הנני בחור שהתחיל תהליך של חזרה בתשובה כבר שנה בערך, מתחזק מהרצאות וכל הנמצא בכלי התקשורת, כאמור, זהו ראש השנה הראשון שאקיים כשאני שומר תו"מ, בעברי הייתי בחור שנהג לעשות את הרע בעני הקב"ה ובפני חבריו, אם זה שקרים , לשון הרע וכל דבר העולה על רוחך.. עשיתי.. כעת משנגמלתי מאיסורים אלה, הבנתי שעלי לבקש סליחות מהחברים והסובבים אותי, רציתי לשאול לעזרה, כיצד אני אמור לבקש סליחות אלה? האם להגיד לאותם אנשים, אני מצטער ששיקרתי לכם, דיברתי עליכם מאחורי הגב וכו´ וע"י כך לפגוע בהם ולהשפיל את עצמי? או פשוט לבקש "סליחה על הכל" וזה כבר מכליל את עניין השקרים, לשון הרע, כי עם כל הכבוד, לכל הסובבים באיזשהו שלב שיקרתי.. חטאתי המון לצערי.
השאלה השניה שלי היא , עוד לא אמרתי סליחות בבית כנסת, (אנו בבית נוהגים כאשכנזים) ואת הסליחות החלו אתמול בלילה, האם אפשר להגיד סליחות בבית או רק בבית כנסת? כיצד עושים את זה? לתגובה בהקדם ולפני ראש השנה אודה מאוד.

תודה רבה ושנה טובה
(אם אפשר שלא לפרסם את השאלה הזאת אודה)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/19/2013 1:28:39 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

המשך בדרכך זו ותעשה חייל.

אם האדם שחטאת לו איננו יודע מכך ואתה כעת רוצה לבקש סליחה, כדאי לבקש באופן כללי ולא לגרום לו כעת צער.

לגבי סליחות בבית אין ראוי שהרי בבית א"א לומר י"ג מידות וכן את פסוקי הארמית, על כן מהראוי להגיד סליחות בבית כנסת. כדאי ערב קודם לעבור מעט על הסליחות כדי שיהיו מובנות.