צום בטיסה

השאלה: שלום וברכה,

בעלי ואני יוצאים לחופש,הזמנו טיסה ומלון ולאחר מכן התברר שהטיסה והיום הראשון של הטיול יוצאים בתשעה באב וכבר לא ניתן היה לשנות.

אנו ממריאים בשש בבוקר של יום ראשון (כבר בצום), טיסה של כ-4 שעות לספרד, אנחנו נהיה בצום ערים כל הלילה, הצום יוצא שם בסביבות תשע עשר בלילה (אגב, היכן מבררים את השעה המדוייקת?).ובנוסף בגלל השינויים בשעות מתווספת שעה נוספת לצום.
מתי עלינו להוציא את הצום? לפי השעה בארץ או בספרד?

באותו עניין, אני מניקה, ביתי תהיה בת חמישה חודשיים, אנחנו טסים בלי הילדים, אולם אני מתכוונת להביא משאבה ולשאוב בכדיי שאוכל להמשיך להניק כשאחזור.
אני חוששת שלא אוכל להחזיק מעמד בצום.
מה עליי לעשות?
תודה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/30/2013 5:30:11 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. הצום יוצא לפי המקום שאתם נמצאים שם.
ב. נראה שהשאיבה לא תפגע בתינוקת, אלא רק שמירה על החלב, במקרה כזה השאיבות אינן תכופות כמו בהנקה רגילה, ולכן אין מקום להקל. מאידך מכיוון שאת מוגדרת כיולדת והשנה הצום נדחה, יש מקום להקל. על כן נראה שאם תרגישי מצב של חולשה וסחרחורות אפשר להקל לאכול ולשתות.

צום החמישי לששון ולשמחה