טיפול בבעלי חיים ביום כיפור ובשבת

השאלה:

כלב שזקוק לאשפוז על מנת לקבל נוזלים ואנטיביוטיקה, האם מותר למרות שחלק מימי האשפוז הם שבת או יום כיפור? האם יש דברים ספציפיים שצריך לבקש מהמרפאה?

התשובה

הרב דוד אייגנר | ז' תשרי תשפ"ג 16:00

ב"ה

שלום וברכה

ככלל, אין הבדל לגבי טיפול בבעלי חיים בין יום כיפור לשבת, ומה שמותר בזה, מותר בזה ומה שאסור בזה אסור בזה.

א. הכלל הוא שכל טיפול שיש בעשייתו משום איסור תורה או משום איסור דרבנן, אין עושים לבהמה, אף אם ייגרם לה נזק בלתי הפיך, לבד מהמקרים שיפורטו להלן.

ב. אין  לבצע כל טיפול הדורש התערבות כירורגית.

ג. פעולות רפואיות שאין עושים אותן לאדם משום גזרת 'שחיקת סממנים', כגון הכנת תרופות ונטילתן, מותר לעשותן עבור בהמה.

ד.  מותרת ההזרקה לשריר וכן הזרקה תת עורית, אך הזרקה לווריד אסורה.

ה. מותר לפורר כדורים או טבליות עבור רפואה לבהמה.

ו. טיפול בפצעים: מותר לרסס יוד, להזריק אנטיביוטיקה לשריר, להניח משחה, אך אין למרוח משחה או לתפור את הפצעים.

במידה ומדובר באשפוז ולא אצלך בבית, יש לוודא כי לא נעשית שום פעולה שאינה נחוצה לרפואת הכלב, אין לבצע רישומים, מדידת חום דיגיטלית, הדלקת אור וכדומה, וכמובן שאין להגיע במיוחד ברכב למרפאה כדי לטפל בו.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר