מזון תוכים כלאים, שמיטה ושבת

השאלה: אני מגדל תוכים וחלק מהמזון שלהם בעונת הרביה זה להנביט זרעים במים. התערובת שמנביטים נקראת תערובת השרייה ומורכבת גם מדגנים וקטניות. איזה בעיות הילכתיות? קיימות לי במצב כזה והאם מבחינת כלאיים מצע מנותק פותר את הבעיה כמו בשמיטה? תודה מראש איתן.

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ט חשון תשפ"ב 9:55

ב"ה

שלום וברכה

מכיוון שמטרת ההרטבה היא רק להקל מעט על עיכול המזון אצל התוכים, אין בהשרייה זו משום זריעת כלאים, וניתן לדמות דין זה לזורע להשחתה שאין בו דיני כלאים כמובא ברמב"ם כלאים ג, יז.

גם לגבי שמיטה אין כאן זריעה, במיוחד אם אתה מנביט בתוך צלחת, במים בתוך בית, יש כאן שלוש ספיקות שניתן לצרפם (מצע מנותק, זריעה במים בתוך מבנה) לרובם המוחלט של הפוסקים אין בזה זריעה האסורה בשמיטה.

לגבי שבת מכיוון שבשבת האיסור הוא על המעשה עצמו וכמובן אין חלוקה בין בית לחוץ, וכן להלכה אין הבדל בין זריעה במים לזריעה בקרקע, בשבת אל תעשה זריעה זו.

הלכה למעשה מצד המצוות התלויות בארץ אין כאן בעיה, מצד שבת- יש.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר