העברת עציץ כבד מהמרפסת לגינה

השאלה: יש לי עץ לימון בעציץ כד מאוד מאוד גדול ונקוב לפחות 150 ליטר הוא היה שנתיים מונח על קרמיקה ואז העברתי אותו שישב על אדמה האם אני צריך להחיל לספור מחדש ערלה מהרגע שהעברתי אותו או לא?

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ח שבט תשפ"א 15:45

ראשית יש לציין שהשאלה קשה ומסובכת...

אני יוצא מנקודת מוצא שהכלי הכבד יועד בתחילה להיות במרפסת או כלשון השאלה על קרמיקה כדי להישאר שם באופן קבוע ומשום סיבה כלשהי הזיזו אותו לגינה.

שאלה דומה נשאל הרא"ש (כלל באות ד) בעץ שניטע על הגג ולדעתו חייב בערלה כי האדמה שבגג נחשבת כקרקע עולם. המקרה שלנו קצת שונה כי מדובר בעציץ ובדרך כלל אנו מתייחסים לעציץ שמונח על הריצפה של מרפסת כעציץ שאינו נקוב, אך כיוון שהעציץ המדובר הוא מאד כבד יש לומר שהוא בטל אגב הבית ולכן נחשב העץ כנטוע בקרקע. לכן נלענ"ד שאין צורך למנות שנות ערלה מחדש. ור' במאמר שכתבתי בהגדרת מצע מנותק קישורית מצ"ב.

יש להוסיף גם שיש שיטות הסוברות (אף שאין פוסקים כמותן) שכאשר מעבירים עץ בגוש אדמה מעציץ שאינו נקוב לעציץ נקוב או לקרקע - אין מונים שנות ערלה מחדש (ובע"ה כתבתי בעניין זה מאמר שיתפרסם בגיליון הבא של אמונת עתיך).

לסיכום, כשמעבירים עציץ ממרפסת לגינה בדרך כלל יש למנות שנות ערלה מחדש. במקרה של השאלה שהעציץ מאד כבד והוא יועד בתחילה להיות קבוע במקומו, אין צורך למנות שנות ערלה מחדש.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן