העתקת עצים בלי לספור שנות ערלה

השאלה: בס"ד ברכה ושלום לכבוד הרב. עץ פרי השתול באדמה מספר שנים אחרי שנות ערלה, שמוציאים אותו מהאדמה כדי לנטוע אותו במקום אחר - מה צריך לעשות כדי שלא נצטרך לספור מחדש את שנות הערלה? כמו כן, אם מוציאים עץ זה מהאדמה ורוצים לשתול אותו לפני השמיטה - עד מתי אפשר והאם יש הנחיות מסויימות? בברכה ובתודה מש"ש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ג' אב תשפ"א 12:43

ב"ה ג' מנחם-אב ה'תשפ"א

שלום רב וכל טוב

לשאלתך בעקבות התשובה הקודמת, מה הדין אם רוצים להעתיק עץ בלא לספור שנות ערלה מחדש?

התשובה היא, שצריך להוציא אותו מהאדמה במצב כזה שיחד עם העץ דבוק לשורשים גוש אדמה בנפח שהעץ יכול לחיות איתו שבועיים. גודל הגוש נקבע בהתאם לגובה העץ ורוחב הנוף (בדרך כלל ניתן להעריך זאת באיזה נפח אדמה יגדלו בעציץ כזה במשתלות).

לגבי שתילה לפני שמיטה כבר כתבנו בתשובה הקודמת, ובכל מקרה עדיף לעשות זאת לפני ט"ו באב, כדי שאם הגוש יתפורר עדיין יהיה מותר לטעת את העץ. מה שאין כן במקרה שהוא יתפורר אחרי ט"ו באב, שיצטרכו לשמור אותו בעציץ שאינו נקוב עד אחרי השמיטה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב