טעימת ערלה

השאלה: שלום הרב! תיקון ותשובה על אכילת ערלה: לפני כמה שנים סבתא שלי ביקשה ממני להביא לה לטעום רימון שגדל אצל חבר שלי, על מנת שתוכל לבדוק האם הוא טעים ובעתיד היא תטע אותו אצלה בגינה. אותו חבר הסכים לי לקטוף מהעץ שלו והזהיר אותי שהעץ הוא ערלה. אלא ששכחתי מהעניין, והבאתי לה לטעום מהרימון - בטעות כמובן, ואם אינני טועה גם אני טעמתי מהרימון. עברו כמה שנים ופתאום נזכרתי בסיפור הזה.. שאלתי, מה תקנתי? ואיזו תשובה אני צריך לעשות. כמו כן האם אני צריך להודיע לסבתא שלי שהאכלתי אותה רימון ערלה? ומה תקנתה? תודה רבה ויישר כוח!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט"ז שבט תשפ"א 10:49

בס"ד

שלום וברכה

לגבי טעימה צריך לדעת שבאיסורי הנאה אסורה אפילו טעימה ופליטה, אין זה כאיסורי אכילה ששם יש איסורי בעצם האכילה, הנאת מעים וחיך,  אבל פליטה מותרת. על כן הייתה בעיה בטעימת הפרי. אבל יתכן שיש לצרף אולי את סדר השנים והעברת השתיל מהמשתלה לחצר ויתכן שבמקרה מסויים איננו ערלה, אמנם בודאי אין להקל בפירות אבל לגבי דרכי תשובה מכיוון שהדבר היה בשוגג (בטעות), על כן נראה שתחילה יש ללמוד היטב כל דיני מעשר שני ודיני ערלה שבסופם. כמו כן ראוי לתת לצדקה מזון 40 סעודות (סעודה = מנה פלאפל) אפשר במשך שנה.

אין צורך לומר לסבתא את שקרה מכיוון שזה רק יצער אותה והיא לא ידעה כלל, ואין לה מה לעשות, ואתה תעשה דרכי תשובה.

והחיים והשלום אהבו.

שבת שלום