מורינגה, לסמוך על בעל המשתלה

השאלה: שלום הרב א. האם נוהג דין ערלה וכלאים בעץ מורינגה מכונפת? ב. האם נוהג דין כלאים בין עצים? כיצד לשתול? ג. קניתי עץ במשתלה ללא פיקוח שלכם. על תג העץ כתובה שנת הרכבת הכנה ועולה כי מדובר בעץ בוגר שעבר 3 שנים. האם אפשר לסמוך על זה לעניין שנות ערלה? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ז סיון תשפ"א 10:08

בס"ד

שלום וברכה

א. מורינגה היום משמשת כרפואה ולכן אין בה דיני ערלה.

ב. אין כלאים בין עצים אלא הרכבה. ויש מחמירים להרחיק מהגזעים ג' טפחים.

ג. לא. יתכן שהוא צודק מבחינה בוטנית, אבל לא תמיד ההגדרות הן זהות. ויתכן שעמד מספר שנים על דבר חוצץ, כך שמניין השנים מתחיל מאוחר יותר. ולכן אין לסמוך על דברי השתלן, ובייחוד מכיוון שיש לכך משמעות כספית, ולשתלן יש עניין כספי בכך, לכן אין לו נאמנות על גיל השתיל.