מניין שנות ערלה בשתיל

השאלה: שלום, לפני כמה שבועות רכשתי עץ במשתלה. העץ גדל בגוש בתוך מעיין שק מבד יוטה סנטטי שהיה מונח ישירות על האדמה (השורשים יכלו לינוק מהקרקע). על העץ הייתה תווית שעליה היה כתוב 2018. עובד המשתלה ציין שכשכתוב 2018 הכוונה לתקופה המקבילה לתשע״ח ולא לראשית תשע״ט. העץ נשתל עם הגוש בגינתנו. מה דינו של עץ זה לעניין ערלה? האם מספק יש להחמיר ולחשב את שנות הערלה משנת תשע״ט? מה דינה של עדות עובד המשתלה (על פניו אינו שומר תו״מ) והאם ניתן לסמוך על דבריו? האם שייך לדון בעניין מצד רוב ולומר שרוב שנת 2018 הקבילה לשנת 2018 ולכן מדין רוב יש לחשב משנה זו? בתודה משה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"א תמוז תשפ"א 12:26

בס"ד

שלום וברכה

הכיתוב על העץ 2018 הוא כיתוב לבעל המשתלה, אימתי הוא שתל את העץ, פעולת הכנת השתיל היא בדרך כלל בבית שיש לו רצפה, כך שהוא מוגדר שמנותק מהקרקע.  אבל אין הוכחה אימתי הונח בקרע או על גבי הקרקע. מבחינה הלכתית אנו צריכים לדעת אימתי השתיל הונח על הקרקע ללא חציצה ומאז אנו מונים שנות ערלה. בנידון העץ שלך אין לך כל ראיה על מה שקרה עם העץ לפני תאריך שקנית את העץ (אז ראיתו אותו מונח על גבי הקרקע). אלא א"כ המשתלה שקנית ממנה היא מפוקחת לעניין ערלה, ואז יש לבעל המשתלה תעודת פיקוח. בכל אופן במצב הנכחי אתה יכול לסמוך רק משעה שאתה ראיתי את העץ על הקרקע וזה בדרך כלל גם השנה ששתלת אותו בגינתך.