אננס האם אילן

השאלה:

קראתי מאמר מרב פרידמן שליט"א, על גדר אילן וירק בהלכה. אם הבנתי נכון, הרב מצדד בסוף לאסור כל אננס הגדל בארץ כיון שחושש לערלה ובארץ רק מגדלים אותו בשנה ראשונה ואח"כ עוקרים הכל דלא כבמקום מוצאו בהוואי. האם אמנם כן דעת רבני המכון? האם ידוע לכם אם השגחות המהודרות בישראל מאשרים אננס מקומי? שאלה קשורה. מה דינו לגבי שנת המעשר. האם כירק : בתר לקיטה, ועכשיו מעשר עני או כעץ ובתר חנטה ועכשיו מעשר שני. או ספק ומעשר ב' מעשרות. נותן לעני או לא נותן מספק? תודה רבה על התשובות.

התשובה

הרב יואל פרידמן | ב' טבת תשפ"א 10:33

שלום רב

במאמר שכתבתי בעבר הסתמכתי על מידע שנמסר לי ואכן האננס הוא צמח ביניים ובעייתי, שכן הוא רב-שנתי ולא ברור שתמיד ההתחדשות שלו היא מן השורש, ולכן חששתי אז משום ערלה כיוון שהוא ספק דאורייתא. לאחר שנים כשלאחרונה עלה הנושא מחדש ערכנו במכון בירור יסודי והתברר שגם אם חוזר ומתפתח חוטר בחלקו העילי של הצמח הוא לא יתקיים שנים רבות וכן לפי הנראה איכות וכמות הפרי יורדת במשך השנים. לענ"ד הסימן המובהק ביותר שהאננס אינו פרי הוא מפני שאין לו גזע ברור והענפים / עלים צומחים ישירות מן האדמה, וזהו בדיוק מה שנאמר בתוספתא (כלאיים) שכל המוציא עליו מעיקרו - הריהו ירק. הבאנו גם צמחי אננס לרב יעקב אריאל שליט"א ויחד עם האגרונום בחנו את תכונות הצמח, והמסקנה של הרב הייתה שיש לקבוע שהאננס נחשב ירק ולכן אפשר לאוכלו בארץ ישראל גם בשנים הראשונות.