השנה ב"ה היא השנה הרביעית לעץ הקלמנטינה שלי. כך שאוכל לאוכל את הפרות. מהם הדגשים לשנה נטע רבעי?

השאלה:

השנה ב"ה היא השנה הרביעית לעץ הקלמנטינה שלי. כך שאוכל לאוכל את הפרות. מהם הדגשים לשנה נטע רבעי? כמו כן שמתי לך ששתלתי את העץ בין שתי עצי נוי (הקרואים "בננות") אך איני יודע אם הם באמת בננות זה ממש דומה.. יש מרחק של 90 ס"מ מגזע לגזע. העץ השני 116 ס"מ האם יש בעיה של כלאיים?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ד' חשון תשפ"א 10:59

שלום

1. אם העץ נשתל קודם טו באב תשע"ז הרי הפירות הגדלים עכשיו  (מר חשוון תשפ"א) הם פירות נטע רבעי.

וכל פירות הגדלים הם קדושים ויש לחללם קודם אכילתם  (ואין חובת הפרשת תרו"מ מהם).

לאור זאת : אם העץ הוא ודאי בן ארבע שנים, יש לקטוף את פירות העץ הרצויים כעת לאכילה, ולפדות את כל הפירות שנקטפו, לפני אמירת הנוסח יש לברך "בא"י אמ"ה אקב"ו לפדות נטע רבעי" ואז לומר פירות נטע רבעי שיש כאן בתוספת רבע, הרי הם מחוללים על פרוטה ורבע במטבע המיוחדת לכך בשבילי.

אך אם יש ספק שמא השתיל שנטע כבר היה קודם לכן כבר בן שנה ושמא היה מונח בעציץ נקוס הרי פירות שנה זו הם אולי פירות שנה חמישית . ואם כן יש לחלל את כל הפירות בלא ברכה שמא הם שנה רביעית והם נטע רבעי וכן יש להפריש תרו"מ בלא ברכה  שמא הם פירות חולין של שנה חמישית.

2. איסור כלאי אילן הוא ע"י הרכבת שני מינים שונים זה בזה. ואין איסור לגדל מינים אחרים סמוך לאילנות

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי