ו לימקוויט. עם כנה- וולקה. וכן כתוב שנשתל ב 2017 . א. מה דינו לגבי כלאיים ? ב. מה דינו לעניין שנות ערלה ונטע רבעי ?

השאלה:

שלום לכבוד הרב, סבא שלי קנה לפני כמה שנים עץ שכתוב עליו לימקוויט. עם כנה- וולקה. וכן כתוב שנשתל ב 2017 . א. מה דינו לגבי כלאיים ? ב. מה דינו לעניין שנות ערלה ונטע רבעי ? תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו חשון תשפ"א 9:35

שלום וברכה

1. לימקוויט הוא זן של לימון, והכנה וולקה היא גם כן כנה של לימון, הרי שיש כאן הרכבת מין ובמינו שהיא מותרת.

2. לא ברור לי מה משמעות התווית 'נשתל ב2017'.  אם הכוונה שהשתיל נוצר במשתלה בשנת 2017, אזי אין אנו יכולים להסתמך על גיל הבוטני של העץ, שמא לא היה מונח כל הזמן בעציץ נקוב ע"ג אדמה. ולכן יש למנות שנות ערלה מתאריך שנשתל באדמה בגינה.

ואם הכוונה שהסבא שתל את השתיל באדמה בשנת 2017, הרי יכול להיות שנשתל תחילת שנת תשע"ח (שעדיין הוא שנת 2017 למניינם). ואם כן שנת תשע"ח תחשב שנה ראשונה , תשע"ט שנה שניה, תש"פ שנה שלישית , שהיא מסתיימת בטו בשבט תשפ"א. ולכן כל הפירות שיחנטו לאחר טו בשבט תשפ"א הרי הם ודאי אינם ערלה, אלא ספק נטע רבעי ספק פירות שנה חמישית שחייבים בהפרשת תרו"מ. ולכן יש להפריש מפירות אלו שיחנטו לאחר טו בשבט תשפ"א תרו"מ וכן לחלל אותם מקדושת נטע רבעי ושניהם בלא ברכה מחמת הספק.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי