חישוב ערלה

השאלה:

קנינו עץ קלמנטינות ממשתלה דתית באזור. העץ גדל בתוך שק יוטה עם אדמה. השורשים יצאו בחלקם מבעד לבד יוטה עד כמה שראינו. השק היה מונח על אספלט כשקנינו אותו, תחת כיפת השמיים. כשהגענו איתו הביתה הנחנו אותו במרפסת תחת כיפת השמיים עד לשתילה. עדיין לא שתלנו אותו. תהינו לגבי ספירת השנות ערלה שלו. לדברי המשתלה העץ בט"ו בשבט הקרוב יגיע לנטע רבעי. הבנו שהנושא מורכב מאחר והעציץ שהה מעל אספלט ולא מעל אדמה. האם השנים שלו במשתלה נחשבות לעניין ערלה אם נשתול אותו בחצר? מה הדין אם נשאיר אותו במרפסת באופן קבוע, האם הפירות חייבים ספירה של שנות ערלה ונטע רבעי? ואם היה ובשנים שהיה במשתלה, היה זמן קצר שהוא היה מעל אדמה, האם הדין משתנה? (אין לנו מידע כזה, אפשר לברר, אבל השאלה היא אם אפשר לסמוך על כך שלא היה מעל אדמה אם יש לכך משמעות) תודה רבה!

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ז' טבת תשפ"א 20:28

שלום וברכה

אם תשתלו את העץ בקרקע יש למנות לו שנות ערלה מחדש. אם תשאירו אותו במרפסת, ניתן להתחשב בתקופה שבה הוא היה במשתלה .

בברכה

מוטי שומרון