קניית עץ ממשתלה והעמדתו במרפסת

השאלה:

שלום . שתלתי עצים בעציצים במרפסת שאינה מקורה. העציץ נקוב בצידו. איני יודע בן כמה שנים העצים כאשר הגיעו מהמשתלה ואיני יודע אם צמחו בקרקע או בעציץ. ( אבוקדו, פומלה, מנגו וליצ׳י)הגיעו עם גוש אדמה. מה דין פירות העץ לעניין עורלה?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ז' טבת תשפ"א 19:51

שלום רב,

אם הייתם נוטעים בגינה הייתי אומר שצריך למנות שנות ערלה מחדש שכן כאשר קונים ממשתלה ללא פיקוח והשגחה אי אפשר לסמוך על מניין שנות הערלה של המשתלה. אך כיוון שהעמדתם את העציץ עם העץ על המרפסת ודינו כאינו נקוב, לכן בעיקרון אפשר למנות שנות הערלה משהמשתלה, כי בין אם במשתלה השתיל עמד על הקרקע ובין אם היה במנותק - המניין ממשיך. לגבי השאלה בן כמה העץ אין לי אפשרות להעריך ולכן הדרך היא לשאול אגרונום או גנן מקצועי במטרה לצמצם את הספק. אפשר למנות את השנים לאור ההערכה המינימאלית של שנות העץ, ולפי זה למנות את שאר השנים ולחילופין להחליט שהעץ כבר יצא משנות ערלה.

בברכה,

יואל פרידמן