הלכות שמיטה בגינה ביתית גדולה

השאלה:

ברשותי גינה ביתית גדולה יחסית, דונם אחד, ובה מספר גדול של עצי פרי ועצי נוי. אני לא שומר מצוות אבל החלטתי להתחיל ומה נאה יותר מהדבר החשוב לי ביותר כבר שנים רבות - עבודת אדמת ארץ ישראל, שהיא בעייני עם-הארץ כמוני הדבר החשוב והעמוק ביותר.

אני לא מצפה לתשובות כאן כי השאלות שלי רבות וכלליות מדי ואין לי אפילו שמץ מושג מה מותר ומה אסור, אבל אוי לי ואבוי לנשמתי אם אעבור השנה הזו על הלכה כלשהי בהלכות שמיטה. על כן, אני מבקש לקבל הפניה למקור מידע מוסמך, כלומר ספר שנחשב מקיף ומקובל על הנושא, בעיה מוכרת היא שספרים כאלה מופנים בדרך כלל לאנשים שהם מלכתחילה שומרי מצוות והשפה הנהוגה בהם לעתים לא מובנת לאדם פשוט כמוני, מה גם שיש שם הרבה ארמית שאני לא מבין.

קראתי את כל התשובות שכאן וזה היה מידע מועט מדי שכן יש לי מהכול - עצי נוי, עצי פרי, צמחים באדניות ועציצים מנותקים מהאדמה, דשא וכן הלאה. רק שאלה אחת מהותית בכל זאת: מה דינם של עצי פרי שניטעו בשנת שמיטה בעודי יותר גוי מיהודי בהלכות חיי, כלומר מה דינה של עבירה שנעברה מבלי דעת בעידן חיים אחר לגמרי?

הארכתי בדברים אבל מה לעשות, פניות שלי לבעלי סמכות בתחום הדת הן כה נדירות שהייתי חייב להסביר בפירוט מאיזה מקום אני כותב.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

יישר כח על דרכך, יעזור הקב"ה ויתן לך כח ועצמה ללכת בדרך הישר והטוב, מעלה מעלה.

הספר הטוב (שפה ברורה בעברית מדוברת, סיכום הבעיות) על הלכות שביעית הוא "קטיף שביעית" אפשר להשיג בטל. 086847325.

לגבי שאלתך על עץ שניטע בשביעית בזמנים עברו, נ"ל שאם כבר עברו שנות ערלה, וכמן כן יתכן שעשו היתר מכירה וכמו כן יתכן שהכל היה בגוש, ומכיוון שיש הרבה ספיקות בנידון זה, על כן נראה לי שאין לעקור.

בברכת התורה והארץ
כתיבה וחתימה טובה
הרב יהודה הלוי עמיחי