מצע מנותק לעניין ערלה

השאלה:

רכשתי ממשתלה שתילים בני 4 שנים, אשר לפי דברי בעל המקום גודלו על פי הנחיות מורה הוראה. השתילים גדלים בעציץ נקוב על מצע שהוא מעין יוטה שחורה, העשויה פלסטיק שתי וערב. לדברי בעל המשתלה מצע זה אינו מנותק כיון שהוא אינו אטום לחלוטין. בנוסף הוא הזכיר מושג הנקרא "חורי רבנות" (מעולם לא שמעתי מושג זה) שנועד להגביר את היניקה. האם ניתן לסמוך על מצע זה ולהסתמך על ספירת השנים שעברו? כמו"כ האם אין חשש שבמעבר מעציץ קטן לגדול יותר, דבר שקרה מן הסתם בעברו של השתיל, התפורר רגב האדמה, ויש למנות מחדש?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום לך וברכת ד'

המצע שמדובר עליו הוא כנראה פלריג שבו כידוע עוברים שורשים מצד לצד ולכן אין בו גדר של מצע מנתק. ועל כן הרי זה כגדל בקרקע, ואפשר לסמוך לספור שנות ערלה. אלא שצריך לבדוק שאמנם כך היה במשך כל הגידול במשתלה, שלא בשלב מסוים היה העץ במצע מנותק. לגבי פרור השתיל דבר זה אינו מצוי במשתלות שיודעות לטפל בעציצים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי