פסיפלורה בשנה הרביעית

השאלה: ספירת 3 שנים בפסיפלורה - שלום הרב! נטענו באדמת הגינה פסיפלורה, שהיתה בתוך עציץ גדול עם גוש אדמה, אחרי ט"ו באב תשעט, איננו זוכרים אם לפני א' אלול או אחרי אך ודאי לפני ר"ה תשפ. האם יש מקום להקל מחמת הספקות ולהתיר באכילה את הפירות שצומחים עכשיו? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ט אייר תשפ"ב 13:34

בס"ד

שלום וברכה

מי שנוהג שפסיפלורה הוא עץ ומחמיר בו שצריך ג' שנים, א"כ אין כאן ג' שנים. אלא שלכאורה כל הדין של ג' שנים בפסיפלורה הוא מספק האם דינו כאילן או כירק, ולכאורה היה מקום אולי לס"ס,  אבל אלו שהכריעו שהוא עץ הרי הוא עץ מספק, ואין כאן עוד ספקות נוספים, ולכן אין כאן ספק ספקא.

יש מקום לדון ס"ס בפסיפלורה שתחנוט לאחר לאחר ראש השנה תשפ"ג לפני טו בשבט תשפ"ג, שזה נכנס למחלוקת הראב"ד והרמב"ם לגבי שנות ערלה בעץ שניטע עד ראש השנה (עיין רצד סעי' ה).    בפירות אלו יש מקום לומר ס"ס א. שמא עץ שמא ירק. ב. אפילו אם זה עץ אולי הלכה שאין צורך (במקרה כזה) להחמיר עד טו בשבט תשפ"ג, אלא כיוון שעברו ג' שנים שלמות אפשר להתירם באכילה לאחר פדיון נט"ר (בלא ברכה).