קנייה עץ מיהודי שומר תורה

השאלה: שלום ברצוני לקנות עצים במשתלה שהמוכר הוא אדם דתי שומר מצוות לאחר בירור ובדיקה איתו העצים הם בני 3-4 שנים וגדלים בשק של 25 ליטר עם חורים ללא יריעה חוצצת באדמה ככה שיוצא מצב שהשורשים ניזונים מהקרקע האם גם במקרה כזה יש למנות 3 שנים מהתחלה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג ניסן תשפ"ג 14:14

בס"ד

שלום וברכה

א. האם היית קונה בשר ממוכר דתי שומר מצוות כשאין לך מידע על המוכר. בערוך השלחן יו"ד קטז כתב שישנה תקנה שלא קונים ממי שאין לו כתב הסכמה (כשרות) מהרב המקומי או כדו'. היסוד הוא שאמנם עד אחד נאמן באיסורים אבל כשיש לכך משמעויות ממוניות אי אפשר לסמוך כל מוכר, ואפילו שאתה יכול לאכול איתו או להתפלל עמו בבית כנסת אבל בכל מקום שיש לו אינטרס כספי יש חשש מכיוון שהכסף מעוור עיני צדיקים (לאו דוקא רשעים). על כן הסתמכות על מוכר שמעוניין להרויח קשה מאד הלכתית.

ב. אם אמנם העובדות מוכיחות שכל השנים הוא עמד על הקרקע  יש מקום להקל. אבל זה בודאי לא נכון מציאותית, כל שתלן מעביר את העץ ממקום למקום, תחילה זה בכלי קטן מאד, וככל שהשרשים גדלו הוא העביר אותם למקום אחר ולעציץ אחר, עד שהכניס את העץ לעציץ של 25 ליטר בודאי שעבר העץ מספר מעברים, ואין לך כל מידע כיצד והיכן עמד העץ בתהליכי ההעברה הללו. אמנם יתכן שאתה רואה אותו כעת על קרקע אבל מה היו גלגוליו אינך יודע, אלא אם אתה מסתמך על השתלן המעוניין למכור. כמו כן כשאתה רואה אותו יתכן שבוטנית הוא בין 3-4 שנים, אבל אתה רואה את הגודל עכשיו אבל אינך יודע כיצד הוא עמד לפני שנתיים שלש, וממתי הועמד על הקרקע.

ג. לצערי קשה מאד להקל ולסמוך על דברים אלו ובייחוד בערלה שהיא בא"י מדאורייתא שבכל ספק יש להחמיר.

בברכת התורה והארץ

שבת שלום