מאילת לפטרה

השאלה: שלום הרב, למי שמקפיד שלא לצאת לטייל בחו"ל, האם מותר לנסוע מאילת לפטרה? אשמח שהרב יכתוב בבקשה בקצרה גם את הנימוקים ההלכתיים. תודה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' אדר תשע"ט 16:13

בס"ד

שלום וברכה

א. גבולות עולי מצרים נחלקו הפוסקים האם הם הגיעו עד אילת (הגרי"מ טיקוצ'ינסקי)  או דרומה לים המלח (אדמת קודש, תבואות הארץ). גבול זה מציין בייחוד את קדושת הארץ ומעלותיה.

ב. שלמה המלך כנראה היה שלטונו באילת-עציון גבר.

ג. עולי בבל כנראה  שלא כבשו עד אילת אלא צפונה יותר. גבול זה מסמן את חיובי המצוות התלויות בארץ.

ד. יישוב הארץ והיציאה מהארץ לרוב הפוסקים היא לפי לפי גבולות עולי מצרים ולא רק בגבולת עולי בבל, היו שחלקו והחמירו רק לפי מקום שנוהגים בהם קדושת המצוות.

ה. אילת מכיוון שהיא ספק גבולות עו"מ (סעיף א) היו שהקפידו לא לצאת לשם, אלא לצורך (תורה, מסחר וכו').

ו. על כן מי שרוצה לצאת לפטרה יכול לעבור דרך גשר אדם ולרדת דרומה, לרוב השיטות אין בכך בעיה הלכתית כלל של יציאה מהארץ.  המעבר דרך עקבה הוא נתון בספק. אמנם אין למחות ביד מי שיוצא דרך עקבה, מכיוון שיש לצרף לספק בגבולות הארץ גם את הכיבוש השלישי של צה"ל, שיש מקום להחשיבו ככבוש, ובכך להקל את היציאה דרך עקבה. אבל בודאי שעדיף לצאת מצפון ולרדת דרומה.