המשך כלאי זרעים באילת

השאלה: שלום ותודה. אם הכל תלוי בגבולות עולי מצרים, לאיזה דין מוזכר גבולות עולי בבל? ומה פירוש: קדושה ראשונה קדשה לשעתה, ולא לעתיד. שמשמע שקדושת עולי מצרים בטלה? גדי הרלינג

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ד שבט תשפ"א 19:11

ב"ה

לכבוד

הרב גדי הרלינג

שלום וברכה

אכן יש מדרגות בקדושת הארץ, ואין כאן המקום להאריך את כל ההבדלים ביניהם. ולעתים מחמת מחלוקת פוסקים, כמעט אין הבדל למעשה בין עולי מצרים לעולי בבל, אך בוודאי יש הבדל בחומרת האיסור בין שני המקומות, לדוגמא:

יש ראשונים שסוברים שבתחום עולי מצרים פטורים מתרו"מ וישנם הפוטרים חלק מסוגי הגידול, ויש הפטורים מדמאי. אך להלכה למעשה פוסקים כהבנה הפשוטה שגם בתחום עולי מצרים חייבים כיום בתרו"מ מתקנת חכמים (גם לסוברים שבעולי בבל זה מהתורה גם בימינו כמו דעת הראב"ד והכפתור ופרח).

כך גם לגבי שביעית, יש ראשונים שסברו שאין שמיטה בעולי מצרים בדומה לעמון ומואב, אך רוב הראשונים חולקים על כך. יתרה מכך, יש הסוברים שאסור לעבוד בשביעית בקרקע בעולי מצרים אך אין קדושת שביעית, ויש הסוברים שאין שם מצוות ביעור, אך למעשה, לכתחילה מחמירים בכל הנושאים הנ"ל.

למעט איסור ספיחין שלכו"ע יש רק בתחום עולי בבל. ואקצר ולא אאריך

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב