פטר חמור בכפר נוער

השאלה:

פינת החי בכפר נוער בו אני מלמד קיבל במתנה לפני כשנה חמור שהוא בכור. הבעלים הראשונים לא היו כהנים. בכפר מעונינים לעשות טכס ומוכנים גם לתת שה לכהן - אבל בתנאי שמדובר על כך שהכהן יחזיר את השה לאחר מכן לפינת החי. מה עלי לעשות? האם יש צורך לבדוק  אם יש כהן בין בעלי הכפר?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שלום לך

כדי לענות על שאלתך יש צורך בעוד מספר פרטים.
1. אין הגבלת זמן אימתי אפשר לפדות את פטר חמור.
2. אסור להשתמש בפטר חמור, בכל דבר הנאה, אא"כ לתועלת החמור.
3. יש לברר האם הפטר חמור שברשותכם הוא ודאי פט"ח או ספק.
4. לאחר שניתן השה לכהן, הכהן יכול להחזירו או להקנותו לכל מי שירצה.
5. אפשר להניח שהכהן יחזיר את השה, ואפילו לדבר עמו על כך, ובלבד שלא יתנו על כך מראש. בכו"א הנתינה לכהן חייבת להיות גמורה.
6. במוסד חינוכי ככפר נוער נ"ל שראוי שכהן יחזיר, כפי שהדין לעניין פדיון הבן שכאשר אבי הילד הוא עני ראוי שהכהן יחזיר לעני את המעות, כן גם בנידון זה ראוי שהכהן יחזיר לכפר הנוער שהוא מוסד חינוכי.

אם יש עוד שאלות ופרטים, אשמח לענות.

הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום גוש קטיף