מעט דיני הרחקה שיש להרחיק בגינה

השאלה:

אני מנוי המכון וב"ה זה פתר לי הרבה בעיות בעיניני תרומות ומעשרות. כרגע אנו עומדים בפני שיפוץ הגינה והילדים מבקשים להקצות שטח לשתילת קיטניות וירקות שונים. הגנן מתכנן שילוב של קערות חרס ושיטחי אדמה עם שבילים בינהם. כמובן שמיד עלתה שאלת כלאי זרעים. למדתי את הנספח בסוף הקיצור שולחן ערוך, וגם את הפרקים הרלוונטים ברמב"ם. אך עדין חסר לי החלק של הלכה למעשה, בעיקר המרחקים שיש להרחיק. אם הבנתי נכון אז שני קערות יכולות לעמוד אפילו בצמוד, כיוון שרואים שהן נבדלות וודאי לא יונקות יחד, אני מניח שכך גם לגבי קערה ואדמה לידה. בתוך אותה אדמה או קערה יש להבדיל טפח וחצי (כמה זה?) בין שתי ירקות, אך בין ירק לקטנית שישה טפחים. אני גם מבין שגדר בגובה 10 טפחים מיתרת את ההרחקה. מה עלי לעשות אם על אף ההרחקה כשהצמח גדל, העלים מתערבים זה בזה? כמו כן לא ברור לי מה המינים הנקראים מתפשטים ושאותם יש להרחיק יותר בגלל זה. האם יש דעה שאוסרת זריעת ירק/קיטנית תחת עץ פרי?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"א כסלו תשע"ו 11:13

שלום

1. אכן בין שתי עציצים לא נקובים (קערות) איןצורך בהרחקה וכן בין עציץ לא נקוב וזרע זרע הזרוע באדמה.

2. בין שתי מיני ירקות (זריעה מועטת פחות מ50 ס"מ על 50 ס"מ  מכל מין) יש להרחיק טפח וחצי (12 ס"מ),

3. קטניות חלקו בזה  האחרונים. הרב ישראלי נקט שדינו כירקות והחזו"א נקט שדינו כתבואה . לכן בדיני הרחקות שהינם דרבנן אפשר להקל שדינם כירקות ודי בהרחקת טפח וחצי (12 ס"מ).

4. מחיצה בגובה  10 טפחים חוצצת והיא מהווה היכר ואין צורך בהרחקה.

5. ההרחקה היא מנקודת הזריעה ולא בין העלווה ולכן מותר שהעלים יסתבכו זה בזה ואין בזה איסור כלאים. רק במינים המתפשטים יש חובה להרחיק בין הענפים שההרחקה תהיה בין הנוף של זה לנוף של זה ולא די בהרחקה בנקודת הזריעה.

5. בשם "מיני ירקות המתפשטים" נכללים מיני ירקות עליהם רחבים והם מתפשטים בשטח הזריעה, כגון: מיני דלועין, דלעת דלורית, מלפפון קישוא מלון אבטיח תפו"א בטטה

6. מעיקר הדין נפסק שאין איסור כלאים בזריעה סמוך לאילן אך הש"ך החמיר לא לזרוע בסמוך לאילן במרחק ג טפחים משום חשש הרכבה בשורשים.