כלאים בעצים שנתחברו יחד

השאלה:

יש לי בעיה עם שני מקרים שאני חושש שיש בהם כלאיים אך אינני בטוח.
1) עץ אפרסק שגדל ליד עץ של שקד (מאליו לא ניטע ע"י בני אדם) והם התחברו בגזע מעל פני האדמה כך שנוצר עץ אחד שמוציא פירות שהם שילוב של אפרסק ושקד, אותו הגזע נחתך כבר אך האם יש במה שנשאר דין של כלאיים ויש איסור לקיימו כדעת מרן השו"ע או שלא?
2) מה הדין לגבי עץ דובדבן שהרכיבו ייחור של עץ נקבי על עץ זכרי (או להיפך) בכדי שלא יהיה צורך בשני עצים ע"מ שיצאו פירות, האם העץ הזכרי נקרא מין אחר כיון שאינו מוציא פירות או שמא זה מותר?
3) האם מותר לעקור/לקצוץ עץ שסק שאינו מוציא פירות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. לפי המצוייר נראה שאין כאן מקום לחוש משום כלאים.
2. אם זה עץ זכרי ונקבי מאותו הסוג, כגון: דקלים ועוד, אין הם כלאים זה בזה.
3. אם אין פירות כלל, אפשר לקצוץ כשיש צורך כלכלי.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי