עקירת עצי פרי שאיני צריך

השאלה:

בס"ד
השלום והברכה.
1. יש לי בגינה 2 עצי תפוז ננסי, שניהם נותנים הרבה פירות אך אין לי צורך בשני עצים, אני מעוניין להוציא אחד ולנטוע במקומו עץ אחר, האם אפשר?
2. יש לי בתוך כד עץ לימון ננסי כבר כשלוש שנים ובקושי נתן פירות, האם ניתן להוציאו?
3. יש לי בגינה עץ פמלה, ששתלתי אותו (לפני כשנה וחצי) היה עליו פרי ומאז אינו מוציא פרי, האם ניתן להוציאו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

1. אין לעקור עצי פרי אלא לתועלת (כגון: שיש רווח אחר יותר טוב) אבל סתם להרווחה לא התירו לעקור עצי פרי.
2. אם העץ השני עדיף בפירותיו יש מקילים לעקור, וכדאי אם אפשר למכור את העץ הננסי (השני) לגוי ושהוא יעקור את העץ הננסי.
3. יש אפשרות להוציא את העץ הננסי ולהניח אותו במקום אחר או לתת אותו לאדם אחר שיטע אותו בחלקו, ובמקומו יטעו עץ אחר, וזו הדרך העדיפה.
4. אינני מכיר את העץ המדובר, אם דרכו שנותן לאחר מספר שנים יבול אין לעקור. אבל אם הכמות היא קטנה מאד שלא שווה להחזיק את העץ, כדאי או להעבירו או למכור לגוי שיעקרו.
5. לפי מה שבררתי אצל אגרונומים שנה וחצי איננו זמן המעיד על מות עץ אלא א"כ אגרונום יגיד שהעץ מת, ואז אפשר לעקרו.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי