בהקמת גינה פרטית על מה יש להקפיד

השאלה:

שלום כב' הרב. אני כעת מקים גינה, ולפני שהגנן מגיע לחלק של הפירות והירקות, אני רוצה לוודא עניני הלכה, שלא אכשל חלילה. 1. בעצי פירות: האם יש חיוב הרחקה בין עץ לעץ. ואם כן האם משנה איזה עץ? 2. ירקות, מדובר כעת על - מלפפונים, עגבניות, עגביות שרי, פלפלים/גמבות וחצילים. כמה צריך להפריד בין שתילת ירק לירק. 3. האם בין פלפלים/גמבות בכמה צבעים צריך הרחקה? 4. האם בין הירקות לעצי הפירות צריך להרחיק וכמה? 5. לגבי ערלה, הגנן מביא עצים בני 7 שנים ממשתלה המאשרת את מספר השנים. האם ודאי שאין צורך למנות עוד שלש שנים? והאם צריך לחלל מכיון שבמשתלה לא שמרו ולא חיללו? 6. האם יש עוד משהו שלא שמתי לב, שאני צריך לדעת בהלכה לפני ההתעסקות עם גינה? תודה רבה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' סיון תשע"ח 11:53

שלום

1. איסור כלאים באלנות הוא רק הרכבה מין על שאינו מינו, אך מגבלה בנטיעה בסמיכות לכן מותר לנטוע עצי פרי שונים בסמיכות כרצונך.

2. בירקות יש איסור כלאי זרעים ויש להרחיק בין המינים שיעור ההרחקה משתנה בבין שיעורי שטח הגידול , מ"מ אם אתה שותל שורה מכל מין ומין יש להרחיק לפחות טפח וחצי (12 ס"מ) בין השורות.

בין שני מינים המתפשתים (דלעת קישוא מלפפון) יש הרחקות אחרות.

3. פלפלים בצבעים שונים וגדלים שונים נחשבים מין אחד ואין צורך להרחיק ביניהם, כמו כן עגבניות בצבעים שונים וגדלים שונים נחשבים מין אחד ואין צורך להרחיק ביניהם.

4. אין איסור כלאי זרעים אלא רק בין שני מיני זרעים או ירקות חד שנתיים ולכן אין איסור זריעת ירקרות סמוך לאילנוץ אך דעת הש"ך שראוי להחמיר ולא לשתול מינים חד שנתיים סמוך לאילנות אלא להרחיק שלוש טפחים שלא יהיה מראית עיין של חשש הרכבה בשורשים.

5.אין לסמוך להלכה על חשבון שנים שנאמר במשתלה , הואיל ואכן העץ בוטנית בין שבע שנים אך הלכתית לעניין חשבון שנות ערלה אין הדבר כן. הואיל ואם היה מונח בעציץ אינו נקוב אין משמעות לשנים שגדל במשתלה,  והרי עכשיו שאתה שותל באדמה מתחילים למנות שנות ערלה מחדש. לכן ניתן להסתמך על שנות הגידול של העץ רק אם המשתלה היתה בפיקוח של הרבנות שאכן הקפידו לגדל אותו בצורה כזו שניתן להחשיב את השנים גם לגבי חשבון שנות ערלה.

6. יש להקפיד לקנות עצים שאין בהם חשש הרכבה אסורה , שהרי אין לנוטע עץ מורכב מין על שאינו מינו. סקירה הרכבות כשרות לחץ כאן

כדאי לרכוש את הספר הלכות הארץ - קיצור הלכות מצות התלויות בארץ הנוהגות בבית ובגינה הפרטית, בהוצאת המכון.  ובו תמצא תשובות לשאלות שעולות בגינה הביתית