גידול הענבים

השאלה:

שלום וברכה, רציתי לדעת כיצד תהליך גדילת הענבים, כל פרי מתפתח מבחינת הגודל שלו ומבחינת ההבשלה שלו, ורציתי לדעת האם בענבים שתי הדברים הולכים במקביל שהוא גדל מבחינת גודל ויחד עם זה מתפתח הבשלתו, או שקודם כל הוא גדל מבחינת הגודל ואחר שגדל הוא מבשיל. במש' בשביעית מבואר שיש ענבי בוסר שלא הביאו מים ויש שהביאו מים, ורציתי לדעת אם זה טרם שגדלו מבחינת הגודל או שאחר שגדלו מבחינת הגודל אז מגיע השלב שהוא מביא מים?

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ב כסלו תשע"ח 9:27

שלום וברכה

הענבים גדלים באשכול משלב הפרח ועד להבשלה מליאה בתהליך מתמשך (בדומה לרוב הפירות). הגרגר (=ענב בודד) גדל בנפחו ובמקביל נוצרים בתוכו סוכרים ועוד מיני חומרים רבים ובתוך כך הוא קולט מים מהשורשים וגדל בנפחו.

ישנו שלב שבו הגרגר מגיע כמעט לגודלו הסופי אך הוא עדין אינו בשל לאכילה כיון שאין לו עדין מספיק סוכרים וחומרי טעם.

ישנה גם תופעה של גרגרים שאינם יכולים להבשיל כלל וישארו בלתי ראויים למאכל גם כשהגיעו לגודל מלא. ישנם גם גרגרים שאינם מתפתחים וישארו קטנים ולא יבשילו .

בחקלאות המודרנית מנסים לפתח זנים שההבשלה שלהם טובה ואחידה ככל האפשר.

בברכה

מוטי שומרון