משתלות

השאלה:

שלום וברכה קניתי עצים ממשתלת רגב במושב אלעזרי האם המשתלה הזאת שומרת שמיטה? האם היא טובה מבחינה הלכתית? מה זה אומר שהעצים שלהם מורכבים? תודה נחשון

התשובה

הרב דוד אייגנר | ב' ניסן תשע"ח 15:39

ב"ה

שלום וברכה

לפי המידע שיש בידינו, משתלת רגב ביצעה היתר מכירה בשמיטה.

עם זאת, לא ידוע לנו על פיקוח ערלה במשתלה זו.

כיום, כמעט כל עצי הפרי מורכבים, דהיינו לוקחים כנה של עץ שיש לו עמידות למחלות, עמידות טובה יותר לתנאי קרקע קשים וכו', אך פירותיו אינם איכותיים דיים, ומרכיבים עליו עץ בעל נתוני הנבה גבוהים, אך עם רגישות למחלות.

הרכבה כזו מותרת רק על עצים בני אותו מין. ישנם מינים רבים בהם מדובר באותו מין, אך ישנם מינים בעייתיים כגון הרכבת אגס על חבוש, ויש בכך משום איסור כלאים ואסור לטעת ולקיים את העץ ולכן יש לבדוק כל מקרה לגופו, ולבחון האם ההרכבה נעשתה בהיתר או שמא לא.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר