האם מותר לאכול פירות קודם הבאת הביכורים

השאלה:

שלום, אני לומדת לקראת בת המצווה שלי על מצוות הביכורים. למדתי שאין להביא ביכורים לפני שבועות. השאלה היא האם מותר לאכול משאר היבול לפני שהבאנו בפועל את הביכורים , או שהיבול אסור באכילה בדומה לטבל לפני שהופרשו תרומות ומעשרות או שאין בעיה לאכול עוד לפני הבאת ביכורים? ואולי זה תלוי בהפרשה וקריאת שם ביכורים לאחר התלישה מן העץ?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ט אייר תשע"ז 12:49

שלום

נאמר במשנה מסכת ביכורים פרק ב משנה ג

יש בתרומה ומעשר מה שאין כן בבכורים שהתרומה והמעשר אוסרין את הגורן ויש להם שיעור ונוהגים בכל הפירות בפני הבית ושלא בפני הבית ובאריסין ובחכורות ובסקריקון ובגזלן הרי אלו בתרומה ובמעשר מה שאין כן בבכורים:

כלומר מצות ביכורים היא מצוה עצמית שברגע שקוראים שם ביכורים על הפירות הרי הם מתקדשים , אך אם לא קוראים שם ביכורים אין הפירות אסורים ואין עליהם שם טבל בשונה ממצות תרומות ומעשרות שכל עוד לא הפרישו תרומות ומעשרות הפירות הם טבל ואסורים באכילה. ולכן אין בעיה לאוכל את שאר הפירות  מתי שרוצים אפילו קודם שבועות.

ולכן בזמן הזה שאין מקדש קיים אין מצות הבאת ביכורים ולא קוראים על הפירות שם ביכורים והפירות מותרים באכילה בלא הגבלה.