יבול נוכרי במוצרי מזון ושתייה

השאלה:

שלום כבוד הרב! אני לא אוכלת יבול נוכרי בשמיטה וגם לא היתר מכירה (אני אוכלת שישית או אוצר בית דין).

1. בבחירת ירקות ופירות בנפרד אני יכולה לדעת איזה סוג שמיטה יש לכל ירק או פרי. רציתי לשאול לגבי מוצרים. איך אני יכול לדעת שהמרכיבים במוצר הם לא יבול נוכרי??, אני נתקלת במוצרים עם כשרויות מוכרות , גם מהדרין (אך כפי שידוע גם נוכרי זה נחשב למהדרין במסעדות )כמו לחמניות, קורנפלקס , בייגלה שאני מגלה שבמרכיבים שלו יש מי פירות,פיצות וכו.

איך אני יכולה לדעת לדוגמא שהשמן בלחמניה או מרכיב כלשהו לא מנוכרי כמו שתיה שמכילה פירות . איך אני יודעת שהפירות לא מנוכרי?? וכל מוצר שיש לי בבית או שאני ארצה לקנות איך אדע אם הוא לא מכיל יבול נוכרי? ביררתי לגבי כמה מוצרים ובכללי על בד"ץ והבנתי שבד"ץ לא מספקים היתר מכירה אך כאשר כתוב ללא חשש שביעית זה יכול להיות יבול חו"ל או נוכרי כך לפחות בבד"ץ העדה החרדית.

האם תוכל להמליץ לי על כשרויות ומקומות שאוכל לקנות ולדעת שאני לא קונה יבול נוכרי?? (הבנתי שהפירות כרגע זה שישית אבל באופן כללי. כמו כן ,יכול להיות שמה שמניתי כאן זה כן דברים שאני יכולה לאכול אך אני נתקלת בהרבה מוצרים)

2. האם אוכל לדעת גם לגבי שאר השנים, לא רק בשמיטה, שאני לא קונה יבול נוכרי?

3. לגבי אוצר בית דין -עדיין לא יצא לי לקנות הרבה . האם באמת יכולה להיות בעיה של ספיחין כמו שאומרים??

יום טוב ומבורך

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. לגבי לחם פרט למצות שמורות כל הקמח מיובא. לגבי מקומות שאת קונה ומוצרים שאת קונה את יכולה לברר בבית העסק מאין כל המרכיבים השונים ולהתקשר לבתי החרושת שייצרו ולשאול מאין חומרי הגלם שלהם.
לגבי פירות וירקות ב'אוצר הארץ' רשום על כל שקית או ארגז מקור התוצרת. לגבי רשתות אחרות צריך לברר ישירות עם מנהלי הרשת.
2. כנ"ל רק ע"י בירור ישיר וגם אז כולי האי ואולי.
3. אנו פוסקים שכל מה שנבט לפני שמיטה אין בו בעיית ספיחין.