מקבץ שאלות מצרכני אוצר הארץ

השאלה:

השאלות מפורטות מטה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | תשרי תשע"ה

1. שאלה: לחנות אוצר הארץ שבשכונתי הגיעו לאחר ראש השנה ירקות מאוצר בית דין, הירקות לא היו ארוזים בשקית, האם אפשר לשקול את הירקות.

תשובה: אסור למכור פירות שביעית במידה מניין ומשקל. לגבי פירות וירקות אוצר בית דין, נחלקו האחרונים האם יש בכך איסור. למעשה נקטנו להקל וכמו שאין סחורה באוצר בית דין כך גם מותר לשקול. מאידך כדי להדר בקדושת שביעית, אוצר הארץ משתדל בירקות, שאפשר לארוז בשקיות, כגון: עגבניה, מלפפון, גזר, תפו"א שימכרו במשקל מוערך. בימים אלו החלו להגיע לחנויות ירקות ארוזים בשקית.

2. שאלה: לא הגיעו אלי שוברי אוצר הארץ, האם אפשר לקנות בלא שוברים.

תשובה: השובר מקל באיסורי סחורה, אבל הלכתית גם מי שלא מנוי באוצר הארץ או שלא הגיעו אליו השוברים יכול לקנות בחנות את הירקות שבקדושת אוצר בית דין.

3. שאלה: האם אפשר להשתמש בשוברים גם לפירות שאינם קדושים בקדושת שביעית, ומה קורה כשסך הקנייה פחות מערך השובר?

תשובה: אפשר להשתמש בשוברים לכל קנייה גם אם הפירות אינם קדושים בקדושת שביעית. כאשר סך הקנייה פחות מערך השוברים – אם מדובר בחנות קטנה של אוצר הארץ, אפשר לסכם עם המוכר שהיתרה תישאר כזכות לקנייה הבאה. אם מדובר בחנות גדולה כדאי לשמור את השוברים ולהשתמש בהם בפעם הבאה. בכל מקרה ערכם נשמר והצרכן אינו מפסיד בכך.

4. שאלה: האם מחירי בית הדין הם על כל הפירות והירקות שבחנויות אוצר הארץ?

תשובה: בית הדין פרסם מחיר קבוע לשבועיים של ירקות הקדושים בקדושת שביעית. בית הדין איננו מחליט על מחירי ירקות ופירות שאינם בקדושת שביעית. דבר זה נתון במסחר רגיל.

5. שאלה: אלו ירקות יש בהם קדושת שביעית היום ז תשרי תשע"ה?

תשובה: הירקות שיש בהם קדושת שביעית הם: עגבניות, עגבניות שרי, מלפפון, פלפל אדום, פלפל בהיר, פלפל חריף, פלפל כתום וצהוב. קולורבי, קישוא, חצילים, שומר. למוצרים אלו יש גם מחירון בית דין לשבועיים (רשימה במסגרת 'מחירים' באתר אוצר הארץ: http://www.otzarharetz.co.il

6. שאלה: ברשותי יש עוד קישואים מלפני ראש השנה וקישואים שיש בהם קדושת שביעית, האם אפשר לבשלם יחד?

תשובה: אפשר לבשל יחד, כל התבשיל קדוש בקדושת שביעית ויש לנהוג בו בהתאם.

7. שאלה: האם הכרוב האדום והלבן הנמכר מטעם אוצר בית דין נקי גם מחרקים?

תשובה: לא. רק ירקות חסלט – עלי קטיף נקיים מחרקים, שאר הירקות שאינם מגידול מפוקח יש לנקותם היטב מחרקים (על פי הנחיות הלכתיות).