איסוף ירקות משדות היתר מכירה

השאלה: שלום! אני עובד במעבדה שחוקרת תפוחי אדמה. חלק מהניסויים שלנו מגודלים על ידי חקלאים בשדות. במקרה של שדה שנעשה בו היתר מכירה, האם מותר לי להשתתף באסיף של תפוחי האדמה? אוספים בבת אחת כמות גדולה, באופן ידני. כל הסטודנטים הם יהודים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ז כסלו תשפ"ב 17:11

בס"ד

שלום וברכה

לגבי מלאכת איסוף התפו"א (קצירה) משדות של היתר מכירה, נחלקו האחרונים, דעת הרב קוק הייתה לאסור על יהודים לעשות זאת. לעומת זאת דעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל הייתה שאפשר ליהודי לאסוף מכיוון שהירקות הם של גויים וא"כ אין בהם קדושה וממילא גם אין איסור קצירה. להלכה ראוי להחמיר ולאסוף על ידי נכרים, אבל אם הדבר בלתי אפשרי אפשר להקל גם ליהודי לאסוף את הירקות הנ"ל.