אתרוגי שביעית

השאלה: אשמח אם החוקרים שלכם יוכלו לאסוף עדויות על איזה אתרוג ברכו גדולי ישראל: היתר מכירה או אוצר בי"ד? הכוונה כמובן לאלה שסמכו על היתר מכירה. כמובן, יתכן שהיו מהם שלא דקדקו בשאלה זו וקנו ממה שהזדמן להם ץ כמובן , אין ממורים ממעשה רב, ואעפי"כ נדמה שיש לעדויות חשיבות .

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | א' חשון תשפ"ב 0:35

בס"ד

שלום וברכה

לענ"ד אין משמעות למחקרים מסוג זה מלבד חקירה הסטורית. א. אין מורים הלכה ממעשה,  ב. האם באותם השנים היו את שני ההליכים. ג. אולי באותו זמן אתרוגי הנכרי, אוצר בית דין או היתר מכירה היה "יחוס" גבוה יותר שהוא לא מורכב, ולכן קנו ממקור זה או אחר. אפשר להשוות רק באותה רמת כשרות. כמו כן יש מושג של נקיון צורת גידול, פיטם ועוד משתנים המשפיעים על הקונים.  כשיש כל כך הרבה משתנים כל תוצאה אין לה משמעות הלכתית, ויש לפסוק לפי כללי הפסיקה ולא לפי עובדות שאין בהם שום הוכחה הלכתית אלא ספורי מעשיות.

בהצלחה