גינה לימודית בשמיטה

השאלה:

שלום וברכה! אני זוכה בשנים האחרונות לעסוק בעבודה בגינה כחלק מפרויקטים שכונתיים קהילתים וכן כחלק מפרויקט בבית הספר כמורה לחקלאות. מה אני עושה שנה הבאה בשנת השמיטה?!?! תכננתי לשתול על מצע מנותק אך ראיתי באתר שזה רק לצורך גדול, אך כן ראיתי שמותר לצורך לימודי. ארחיב על 2 הפרויקטים ואשמח לשמוע האם ומה מותר לי. 1) גינה קהילתית- בשכונה המוגדרת שכונת מצוקה, כבר כמה שנים ניסינו , עלינו וירדנו והשנה תופס תאוצה, זהו פרויקט חינוכי קהילתי , נותן קצת תקווה לשכנים ונותן עם זה מענה להמון בעיות שכונתיות. 2) מורה לחקלאות- מלמד כיתות יסודי בית ספר מעורב דתי וחילוני. בעיקר עוסקים בשתילת ירקות העונה , מעדרים ומטפחים שטחים רבים בבית הספר ויש לנו גם חממה. האם מותר לעשות משהו במצב הזה? אין כאן בעיות פרנסה אך יש כאן פרויקט שירד לטמיון ויהיה קשה להעלות ואחד שנותן ומלמד את הילדים. אשמח לשמוע שיקולים לענין ראובן פלבניק תודה רבה

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ד כסלו תשפ"א 11:55

ב"ה

שלום וברכה

גינה קהילתית שעניינה הוא טיפולי- רווחתי- חברתי נחשבת כצורך גדול ולכן ניתן להקל בה כפי שמתירים בגידול חקלאי, שהמטרה היא אספקת מזון לאוכלוסייה ופרנסת החקלאי.

ברמה המעשית אתה יכול לזרוע ולהנביט, וכן לשתול בערב השמיטה את הירקות השונים, ויהיה בהם קדושת שביעית.

בנוסף לכך אתה יכול הכין חממת מצע מנותק ובה אתה יכול לבצע את הפעולות השונות במהלך השמיטה, כולל זריעת ושתילת צמחים.

לגבי פעולות גינון כלליות בשמיטה עצמה, אסור לעדור את הקרקע כדי לשבח אותה, עידור לעקירת עשבים מותר רק כשאין כל אפשרות אחרת, ועדיף קודם לכן לרסס או לכסח את העשביה.

אפשר במקרי הצורך ללמד את ה ילדים לעשות פעולות כיסוח שונות עם חרמש וכדומה, אך לא  עם טוריה ומעדר.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר